Historia

nuoripasi

Ensimmäisen rallini ajoin 8.1.1983 ja autona oli Isutzu Bellet ryhmä 2, auto oli sinänsä edelläkävijä, että siinä oli lukkiutumattomat jarrut jo tuolloin, sillä autossa oli rumpujarrut joka kulmassa ja muutaman kerran kun jarrutti niin mikään pyörä ei pitänyt ja auto oli sanalla sanoen aika vekkuli ajettava siis todella kaukana nykyautojen ajo ominaisuuksista.

Vaikka tässä olenkin ensimmäistä kertaa kuljettajana, niin kartturin tehtäviin pääsin mukaan jo muutama kuukausi ennen tätä ensimmäistä rallia. Sillä, kun lähdimme silloisen kartturin Virtasen Antin kanssa autoa ostamaan, jouduimme arpomaan kumpi ajaa sen ensimmäisen rallin. Päätimme katsoa tikkipelissä kumpi ekan rallin ajaa ja minun vahvimpiin puoliin ei kuulu korttipelit joten kartturin tehtävät ekaan ralliin tuli minulle. Seuraavassa olikin sitten minun vuoroni olla kuskina joka sitten jäikin minun hommakseni teamissa. Ajoimme Isutzulla vain neljä kilpailua jonka jälkeen auto meni vaihtoon.


Toinen kilpurini olikin sitten huomattavasti kilpailukykyisempi kakkos ryhmän Ford Escort 1600. Tällä autolla pääsikin jo mukavasti pitkää luistoa ja pääsihän sitä jo palkintojen makuun vaan ei kuitenkaan vielä luokkavoittoihin asti.


Toyota Starlet olikin sitten jo luokassaan todella kilpailukykyinen auto. Ostin auton Peltosen Esalta, joka olikin opettanut auton voittovauhtiin. , Itseasiassa ostin kaksikin Starlettia Esalta, ensimmäisellä ajoin viidenneksi junnu SM- sarjassa ja luokkavoittoja tuli tuolla autolla noin parikymmentä. Ja tais tulla seuraavalla starletilla samanverran, myös suurajot tuli Starletilla ajettua läpi ja palkinnoillekkin siellä päästiin.


Joidenkin Starlet vuosien jälkeen tuli hankittua A ryhmän Toyota Corolla 1,6 joka taas oli jonkin verran nopeampi kuljetettava. Myös Corollalla tuli osallistuttua suurajoihin mutta tällä kertaa meni kaikki pieleen ja keskeytys oli tosiasia.


Minulle tarjoutui tilaisuus mennä Mäkisen Markon kyytiin Lancialla, ensimmäistä kertaa oli nelivetoisen kyydissä tuloksena 4 tila luokassa ja yleiskilpailussa 11.


Sitten tuli itsekin hankituksi neliveto auto Mitsubishi Galant, kuvat ensimmäisestä rallista. Tauolla olimme viiden porukassa yleiskilpailussa ja sitten tauon jälkeen kyseinen pelto oikea pääs yllättämään ja kaatuhan se sitten.


Tässä Mitsubishi korjattuna ensimmäisen kilpailun jälkeen. Auto oli ensin isossa N ryhmässä muutaman vuoden jonka jälkeen auto piristettiin isoon A ryhmään. Hyppäys N ryhmästä oli melkoinen mutta muutamien kilpailujen jälkeen tuntu että saishan tuota tehoa olla lisääkin.

Mitsulla tuli ajettua useita vuosia ja monia ralleja vaihtelevalla menestyksellä.Ehkä mieleenpainuvimpina kilpailuina voisin mainita Jyväskylä Suurajot siis nykyinen Neste ralli sekä Tunturiralli, vaikka auto oli isokokoinen taittu se pienilläkin teillä yllättävänkin mukavasti.


Autona vieläkin sama Mitsubishi Galant, mutta nyt mutettuna sprintti versioksi, jos auton koko pysyi vuodet samana niin ajettavuus ja tehot kasvoi melkoisesti vuosien varrella. Ensin N ryhmästä ison A ryhmän kautta SS luokkaan sprinttiin.

Vaikka Mitsu A ryhmäläisenäkin liikkui varsin mukavasti oli Mitsu sprinttiautona varsin agressiivinen ajettava, olihan autossa tehoa jo lähes 500 heppaa ja vääntöäkin reilusti.


Galantin kori kun rupes käymään jo vanhaksi ja väsyneeksi oli edessä vaihto Mitsubishi Lanseriin,

Tekniikka siirrettiin uusiin ”kuoriin” ja pientä lisäsäätöä. Onhan Lanseri jo mitoiltaan ja painoltaan pienempi, näin ollen luvassa oli lisää kyytiä, ja täytynee sanoa että noilla tehoilla välillä suorastaan pelästy kun starttivalo vihreäksi muuttui ja kun nosti kytkimen ylös, nollasta sataan auto kiihtyi alle kolmen sekunnin.


Tässä samainen auto, mutta eri värityksen saaneena.

Nämä olikin sitten viimeiset kuvat tästä autosta, sillä Kerimaa sprintissä kävi ”pikku” haaveri. Kun ensimmäisen kierroksen jälkeen olin yleiskilpailussa kakkosena vajaan sekunnin perässä ykköspaikasta, ajattelin laittaa uhmapulveria posket täyteen toiselle kierrokselle. Joka sinänsä menikin pitkälle hyvin, kunnes yks vasuri ei kestänytkään täyttä vetää nelosella ja kyytiä oli kuitenkin noin 150km/h. No siinä sitten syntyi 100 metriä hakkuuaukeeta ja auto tuhoutui sananmukaisesti täysin. Ja vaikka Kake Mäkelä onkin suomen huippuja auton rakentamisessa niin meni mitsu sen verran pahaan kuntoon että nosti Kakekin kädet pystyy sanoen ”tosta ei autoa enään tehdä” ja näin edessä oli uuden auton rakentaminen.


Tässä kuvat uudesta autosta, ja mikä hurjinta, niin myös viimeiset kuvat, sillä tällä uudella autolla ei päästy yhteenkään kilpailuun. Sillä tämän ensimmäisten harjoitustestien jälkeen, auton haki joku joka enemmän sitä tarvitsi ja unohti vieläpä maksaa siitä.


Tässä saldoa yli kahden kymmenen vuoden kilpailuista, joita kertyi noin 150 kappaletta. Ajatuksena oli lopettaa kilpaileminen tähän. Mutta mutta, niinhän siinä kävi kun niin monelle muullekin lopettaneelle… Vaikka pidin melkein 5 vuoden tauon ja menin seuraamaan Nesterallia 2008, iski rallikärpänen uudestaan ja niin sitä piti lähteä autokaupoille ja tuloksena näillä sivuilla oleva ajopeli.

kuva12

Voit seurata media sivuilta kuvia ja videoita ralleista sekä etusivulta uutisia, missä mitäkin tapahtui. Ensimmäinen tämän ns. uuden aikakauden ajettava kilpailuni oli alkuvuonna 2009.

Terveisin Pasi Laaksomaa